Kærlighed føles som regel god og tryg. Men føler vi os oversete, svigtede og afviste i vores parforhold, bliver kærligheden i stedet utryg, smertefuld og udfordrende. Med følelsen af utilstrækkelighed kommer skænderierne, utroskaben og ensomheden.
I parterapi undersøger man i fællesskab, hvorfor forholdet gør ondt, og hvilke mekanismer der er i spil. Og bor du i hovedstaden, er du aldrig langt fra en terapeut, som gennem samtale kan hjælpe dig og din partner, hvis jeres parforhold er begyndt at gøre ondt. Find parterapi i hovedstaden her.
Det handler om integritet og samarbejde
Parforholdet er en balancegang mellem det at være sig selv og det at kunne samarbejde med en anden. Man skal lære at være fleksibel og indgå kompromisser, samtidig med at man bevarer sig selv.
Alle har en unik baggrund, som er formet af tidligere oplevelser. Det, at vi altid har vores baggrund med os, betyder, at vi nemt kommer til at hive gamle erfaringer med ind i nutiden.
Og når erfaringer som svigt og usikkerhed kiler sig ind mellem en selv og ens partner, kommer man nemt til at føle sig truet. Man begynder at snerre ad hinanden og bebrejde hinanden i stedet for at være lyttende og forstående.
Hvis man føler sig truet og alene, har man også sværere ved at rumme den forskellighed, der nødvendigvis vil være til stede, når to selvstændige individer indgår i et partnerskab. Derfor handler det i parterapi om at synliggøre de mønstre, der ligger bag vores bevæggrunde.
Gennem indsigt i vores tanker og følelser bliver det muligt at forstå, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Og den forståelse skal vi både bruge, når vi skal rumme og forstå vores partner, og når vi skal acceptere eller ændre vores egne mønstre.
Misforståelser og kommunikation
For mange er det svært at give udtryk for egne følelser og behov. Bliver vi sårede, er det nemmere at gå i selvforsvar og beskytte sig selv fremfor at give udtryk for sin sårbarhed. Vi ønsker nærværet, men vores måde at reagere på betyder ofte, at vi blot skubber vores partner fra os.
Som individer har vi forskellige behov for nærhed, sex og intimitet. Mange konflikter bunder i misforståelser, fordi vi baserer vores beslutninger på antagelser. Vi tror, vi ved hvad vores partner tænker eller føler. Men vi ved det egentlig ikke, for vi får ikke rigtigt spurgt.
I parterapi lærer man at tale sammen og give udtryk for sine behov. Man lærer at lytte til, hvad det reelt er, ens partner siger, og ikke blot hvad man tror, der bliver sagt.
Selvom de fleste parforhold kan hjælpes gennem samtaleterapi, er det at blive sammen ikke nødvendigvis den rigtige løsning. I København er der mange dygtige terapeuter, som kan hjælpe jer sikkert gennem bruddet.
Et sundt brud er altid vigtigt, hvis der er børn. Men det er også vigtigt med en sund afslutning, så dårlige mønstre og misforståelser ikke får lov at hænge ved og på den måde flytte med i det videre liv og i det næste forhold.